Sedan sist, del 1


Det är ett halvår nu sedan bloggen blev uppdaterad. Tio intensiva månaders studier på annan ort är över, och jag är åter tillbaka till bygget. Det känns jättebra att kunna bygga lite mer intensivt och koncentrerat igen. Tänkte visa vad som ändå hänt sedan sist.


Storhuset har fått två nya fönster. Det ena hamnar över köksbänken och det andra i badrummet. Att såga upp fönsterhål och få nytt ljusinsläpp är alltid roligt, men med dessa två får det räcka. Storhuset har nu sex fönster, varav två av dem är riktigt stora. Fönstren känns som husets bästa investering – utan dem har man liksom väggar inpå sig överallt, i ett så litet hus.

Storhuset har också fått båda sina dörrar färdigbyggda. Entrédörren (på långväggen) är en begagnad dörr som byggts ut både på längden och bredden. Även karmen är begagnad. Jag ville ha en någorlunda normalbred dörr (den är 90 cm bred), även om huset är litet. Livet blir ju så mycket lättare när det går att bära in och ut saker och möbler utan problem. Vad gäller dörren på gaveln däremot snackar vi verkligen smal dörr. En bredare dörr fick inte plats, och jag har nu en god anledning att hålla mig i form 😉 Både dörr och karm är byggda från grunden. 

Några saker har tillkommit på ytterpanelen – mer panel, mer lockläkt, knutbrädor och brädor under taket. Varje ny detalj gör huset alltmer likt ett hus. 

Något jag längtat efter sedan första spiken sattes i det här bygget, är att få börja inreda. Nu har det arbetet börjat. Medan regnet öser ner utanför står jag skyddad inne i huset och spikar panel 🙂 Det blir pärlspont i kök och hall, och plywood i sovrum och badrum. Sovrum och badrum ska så småningom tapetseras, badrummet med våtrumstapet såklart. Taket har fått isolering så att huset kan värmas upp.

Dessutom ligger storhusets golv och väntar på att bli lagt. Ett massivt trägolv blir det, som ska målas med golvfärg. Jag hade egentligen velat lägga in ett färdigbehandlat golv, men prisskillnaden var lite för stor, så det får bli bra så här istället!

God fortsättning alla!

Väggarna har fått isolering. Det ena av två lager isoleringsskivor är på plats mellan väggreglarna. Det gick fort och gav ungefär samma känsla som att bygga med klossar eller lego, men det var mycket dammigare! 

Isoleringen är en cellulosaisolering. Den är gjord för att andas – släppa ut fukt och dålig luft,  och släppa in frisk luft. Den ska inte kombineras med byggplast (som man har till glas- eller stenull). På insidan använder man istället en slags papp, och på utsidan en goretexduk. Det sägs att partiklarna/dammet som trillar loss och yr omkring under hanteringen inte är skadligt. Jag använde dock munskydd, det kändes skönt.

Att komma på hur man bäst skär i isoleringen utan att trasa sönder den var inte det lättaste. Vanlig isolerkniv fungerar nämligen inte särskilt bra till den här typen av isolering. Det tog många försök, och samtal med både snickare och isoleringstillverkaren, innan det blev bra.

Så här kan man dock göra: Lägg skivan på ett fast underlag med skåra i. (Jag har tillverkat ett av två brädor som är fastskruvade bredvid varandra med lite mellanrum.) Placera isoleringsskivan så att stället där man ska dela den ligger mitt över skåran. Om man vill kan man pressa ihop skivan strax intill delningsstället med en byggregel ovanifrån, då går delningen ännu lättare. Sedan skär man med en vass otandad kniv (jag använder en vanlig hushållskniv inhandlad på loppis) ner genom isoleringen (skåran gör att kniven får plats). Då blir det riktigt snygga kanter!

Artikel i Land

God morgon! En artikel om vårt bygge i tidningen Land finns att läsa för den som vill. Ni hittar den här:

http://tidningenland.se/ny-trend-lina-nystedt-byggde-en-bondgard-pa-hjul/

Nu under långhelgen har vi för övrigt haft det underbaraste byggväder och fått en hel del gjort. Storhuset har fått isolering i alla väggar och lillhuset ytterpanel! Ska visa bilder så fort jag fört över dem från kameran 🙂

Fortsatt trevlig helg till er!