Tomtplats

Vi har varit och sett ut ett par potentiella tomtplatser att ställa vår bondgård på när den blir lite mer färdig. Kanske blir den här utsikten vår.

Eller så blir det bakom de här buskarna. Fina ställen båda två!

En del saker har vi förstås att klura på innan vi kan flytta husen (förutom att bygga dem lite mer klara). Till exempel undrar vi om de ska få plats att dras genom öppningen i gärdesgården. En god idé är kanske att bygga skalenliga modeller av husen med H:s tekniklego. Det gjorde vi för att testa utrymmet vid järnvägsövergången då det stora underredet skulle transporteras hem till oss, och det funkade.

Annars flyter bygget på som vanligt mellan jobb och plugg. Det går inte fort, men det går. Här ligger ventildelar och torkar efter målning. (Ventiler vill vi verkligen ha, eftersom luftvolymen i våra små hus inte kommer att bli lika stor som i ett större hus.)

Lillhuset är på g! Just nu får det vindpapp och panel på baksidan.

Våren är en härlig byggårstid. Inga frusna fingrar, ljust och fint och fågelungar skriker efter mat i träden ovanför byggplatsen.

Trappan

Hittills har man fått gå in i storhuset genom den lilla ingången, den på gaveln som egentligen ska bli dörr mellan kök och uterum. Entrédörren är ju igenspikad med panelskivor och har saknat trappa. Platån har i och för sig varit på plats ett tag (den har fungerat bra som arbetsbord) men igår fick även trappstegen komma ut för att monteras fast. Vi har också gjort en noggrann asbestsanering.

Eftersom dörrkarmen ska monteras in snart måste man ju ha trappan klar! Helt färdig är den dock inte än. Platåns sidor ska kläs in (liksom utrymmet under huset) så att man kan förvara saker där. På husväggen ska en ledstång monteras för att slippa halkolyckor, och så blir det något slags tak över alltihop så småningom.

Trappstegen sitter ihop med platån med ett par kraftiga vinkelbeslag och tjocka, rostskyddsbehandlade skruvar. De här vinkelbeslagen är nog ganska gamla. De låg i någon gömma här på gården och fick nytt liv, först genom att slipas rena från rost (borrmaskin med stålborstrondell eller vinkelslip är smidigt), och sedan genom svartbränning/linoljebränning – en gammal rostskyddsmetod som jag tidigare skrivit om.

Nu längtar jag efter att få såga upp dörrhålet! Det är alltid väldigt spännande att göra nya hål i fasaden 🙂 Men det får vänta till nästa helg.