Visar endast kategorin Bygget (visa alla inlägg).
04 februari
Sedan sist, del 2

Det har också hänt en del med lillhuset. 

Sedan sist, del 2
Isoleringen har kommit på plats i väggar och tak. Till skillnad från storhuset, som har en ventilerande men väldigt dyr cellulosaisolering, har lillhuset isolerats med den vanligare och billigare stenullen. Nu har vi alltså provat båda sorternas isolering. Stenullen är mycket lättare att hitta i butik och väger mindre. Det är bra, men den är verkligen inte lika angenäm att jobba med. Partiklarna som lossnar från sten- eller glasull vid hantering vill man varken få i sig eller på sig! Sedan är ju stenull inte heller gjord för att transportera luft och fukt på samma sätt som en cellulosaisolering. Många rekommenderar därför att den ska kombineras med byggplast, bland annat för att inte tappa i isolerförmåga.
 
Hur våra olika isolermaterial klarar av att hålla värmen när det blir dags att värma upp husen ska bli väldigt spännande att se.

Sedan sist, del 2
Här är byggplasten. Ett väldigt arbete har det varit med att få den rätt sträckt, helt tät, utan veck och så vidare. Egentligen inte ett av de svåraste byggmomenten, men det har känts jobbigt för att vi tycker så illa om plasten. Att döma av allt jag läst, verkar det bli problem oavsett hur man gör – använder man plast kan det bli kondensproblem om huset ibland står ouppvärmt på vintern, och struntar man i plast försämras isolerförmåga med mera. Den som skött hela inplastningen är H, och vis av erfarenhet säger han att det ALDRIG mer blir stenull med byggplast hos oss igen. Det är nog klokt. Det känns så mycket sundare att låta huset andas. Och då undrar ni säkert varför vi ändå utsätter oss för detta. Ja, prisskillnaden är GIGANTISK, så vi bestämde oss för att prova så här.
 
Taket i lillhuset får samma isolering som taket i storhuset, en cellplastisolering med grafit i. Anledningen till det isolervalet är dels att vi då kan gå ner i tjocklek, eftersom grafiten ger ett bättre isolervärde än våra väggisoleringar, och dels att cellplastskivorna bär sig själva, så att innertaket inte behöver vara av ett alltför tjockt och starkt (= tungt) material. Innertaket i det här huset består av en 4 mm tjock plywoodskiva. Vi håller tummarna för att plywooden inte börjar bukta av sin egen tyngd i framtiden.

Sedan sist, del 2
Lillhuset har fått fönster och dörr. Fönstren är begagnade och karmarna hemsnickrade. Att tillverka egna fönsterkarmar är ett tidskrävande precisionsarbete minsann! Det gäller att vara väldigt noggrann med måtten, se till att vinklarna blir räta och att använda bra virke. Tätvuxen furu kan fungera fint. Om man slarvar, kan det råka bli så att fönstren inte går att öppna…
 
Dörren är hemsnickrad. Dörrkarmen hittade vi i på en sophög, men den fungerar såklart perfekt ändå. Det kastas så mycket material som har massor kvar att ge!

01 januari
Sedan sist, del 1

Det är ett halvår nu sedan bloggen blev uppdaterad. Tio intensiva månaders studier på annan ort är över, och jag är åter tillbaka till bygget. Det känns jättebra att kunna bygga lite mer intensivt och koncentrerat igen. Tänkte visa vad som ändå hänt sedan sist.

Sedan sist, del 1
Storhuset har fått två nya fönster. Det ena hamnar över köksbänken och det andra i badrummet. Att såga upp fönsterhål och få nytt ljusinsläpp är alltid roligt, men med dessa två får det räcka. Storhuset har nu sex fönster, varav två av dem är riktigt stora. Fönstren känns som husets bästa investering - utan dem har man liksom väggar inpå sig överallt, i ett så litet hus.

Sedan sist, del 1
Storhuset har också fått båda sina dörrar färdigbyggda. Entrédörren (på långväggen) är en begagnad dörr som byggts ut både på längden och bredden. Även karmen är begagnad. Jag ville ha en någorlunda normalbred dörr (den är 90 cm bred), även om huset är litet. Livet blir ju så mycket lättare när det går att bära in och ut saker och möbler utan problem. Vad gäller dörren på gaveln däremot snackar vi verkligen smal dörr. En bredare dörr fick inte plats, och jag har nu en god anledning att hålla mig i form ;-) Både dörr och karm är byggda från grunden. 

Sedan sist, del 1
Några saker har tillkommit på ytterpanelen – mer panel, mer lockläkt, knutbrädor och brädor under taket. Varje ny detalj gör huset alltmer likt ett hus. 

Sedan sist, del 1
Något jag längtat efter sedan första spiken sattes i det här bygget, är att få börja inreda. Nu har det arbetet börjat. Medan regnet öser ner utanför står jag skyddad inne i huset och spikar panel :-) Det blir pärlspont i kök och hall, och plywood i sovrum och badrum. Sovrum och badrum ska så småningom tapetseras, badrummet med våtrumstapet såklart. Taket har fått isolering så att huset kan värmas upp.
 
Dessutom ligger storhusets golv och väntar på att bli lagt. Ett massivt trägolv blir det, som ska målas med golvfärg. Jag hade egentligen velat lägga in ett färdigbehandlat golv, men prisskillnaden var lite för stor, så det får bli bra så här istället!
 
God fortsättning alla!

Publicerat i: Bygget
12 kommentarer
03 juni
Väggisoleringen
Väggisoleringen
Väggarna har fått isolering. Det ena av två lager isoleringsskivor är på plats mellan väggreglarna. Det gick fort och gav ungefär samma känsla som att bygga med klossar eller lego, men det var mycket dammigare! 

Väggisoleringen
Isoleringen är en cellulosaisolering. Den är gjord för att andas - släppa ut fukt och dålig luft,  och släppa in frisk luft. Den ska inte kombineras med byggplast (som man har till glas- eller stenull). På insidan använder man istället en slags papp, och på utsidan en goretexduk. Det sägs att partiklarna/dammet som trillar loss och yr omkring under hanteringen inte är skadligt. Jag använde dock munskydd, det kändes skönt.

Väggisoleringen
Att komma på hur man bäst skär i isoleringen utan att trasa sönder den var inte det lättaste. Vanlig isolerkniv fungerar nämligen inte särskilt bra till den här typen av isolering. Det tog många försök, och samtal med både snickare och isoleringstillverkaren, innan det blev bra.
 
Så här kan man dock göra: Lägg skivan på ett fast underlag med skåra i. (Jag har tillverkat ett av två brädor som är fastskruvade bredvid varandra med lite mellanrum.) Placera isoleringsskivan så att stället där man ska dela den ligger mitt över skåran. Om man vill kan man pressa ihop skivan strax intill delningsstället med en byggregel ovanifrån, då går delningen ännu lättare. Sedan skär man med en vass otandad kniv (jag använder en vanlig hushållskniv inhandlad på loppis) ner genom isoleringen (skåran gör att kniven får plats). Då blir det riktigt snygga kanter!

Publicerat i: Bygget
14 kommentarer
20 maj
Tomtplats
Tomtplats
Vi har varit och sett ut ett par potentiella tomtplatser att ställa vår bondgård på när den blir lite mer färdig. Kanske blir den här utsikten vår.

Tomtplats
Eller så blir det bakom de här buskarna. Fina ställen båda två!

Tomtplats
En del saker har vi förstås att klura på innan vi kan flytta husen (förutom att bygga dem lite mer klara). Till exempel undrar vi om de ska få plats att dras genom öppningen i gärdesgården. En god idé är kanske att bygga skalenliga modeller av husen med H:s tekniklego. Det gjorde vi för att testa utrymmet vid järnvägsövergången då det stora underredet skulle transporteras hem till oss, och det funkade.

Tomtplats
Annars flyter bygget på som vanligt mellan jobb och plugg. Det går inte fort, men det går. Här ligger ventildelar och torkar efter målning. (Ventiler vill vi verkligen ha, eftersom luftvolymen i våra små hus inte kommer att bli lika stor som i ett större hus.)

Tomtplats
Lillhuset är på g! Just nu får det vindpapp och panel på baksidan.
 
Våren är en härlig byggårstid. Inga frusna fingrar, ljust och fint och fågelungar skriker efter mat i träden ovanför byggplatsen.

Publicerat i: Bygget
5 kommentarer
14 april
Äntligen
Äntligen blev det dags för en bygghelg igen. Senast jag såg husen var den 23 februari. Då, i vintras, trodde jag att våren skulle ägnas åt inredningssnickeri i storhuset, men det var väldigt optimistiskt tänkt. Det som istället är högst prioriterat nu är dörrarna (entrédörr och uterumsdörr) samt de fönster som ännu inte blivit monterade. 

Äntligen
Helgen har ägnats åt att bygga på dörrkarmen till uterumsdörren. Här sågar jag till en begagnad tröskel så att den ska passa ihop med dörrkarmen. Efter lite slipning och oljning blev tröskeln jättefin! Den är av ek och kommer förhoppningsvis att hålla länge.

Äntligen
Sammanfogningarna i hörnen ska passa perfekt och kräver vinkelhake, penna, japansåg och stämjärn!
 
Materialet till själva karmen är en gammal trähylla. Om man hittar begagnat virke av god kvalitet (t ex virke som har tätt mellan årsringarna som den här gamla hyllan) tycker jag att det är bättre än nyköpt. Träet i den här hyllan har ju hunnit torka riktigt ordentligt, varit utsatt för både inomhusklimat och svinkallt vindsklimat i flera omgångar, och ändå inte slagit sig särskilt mycket. Det om något borde betyda att träet kommer att hålla formen även i fortsättningen. Hoppas det, så att det blir en tät och bra dörr.
 
Uterumsdörren kommer förresten att bli så smal att man nästan fastnar om man försöker ta sig in. Så kan det gå om man bygger ett väldigt litet hus. Tur att entédörren blir bredare;-)

Nästa sida

alternativ livsstil
husbygge
conpact living
Kontakta mig

lina@bondgardpahjul.se
 
Copyright Lina Nystedt 2012

Cookies